Ontmoet Koen Marichal en Alain Eraly

Tweetalig evenement Fr-Ndl

Jour(s)
Heure(s)
Minute(s)
Seconde(s)

DINSDAG 10 oktober van 12.00 tot 14.00 uur
Klik hier om deel te nemen:

Wij nodigen u graag uit voor ons tweetalig HR Public-evenement, dat op 10 oktober om 12 uur ‘s middags zal plaatsvinden in Amfitheater van Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Jubelpark, 1000 Brussel.

We bekijken samen met Prof. Alain Eraly (FR) en Prof. Koen Marichal (NL) de vraag hoe autoriteit en leidinggeven zich in de hedendaagse samenleving verhouden. Welke praktische implicaties heeft dat voor het u als leidinggevende en het management in bredere zin.

Alain Early en Koen Marichal delen hun gedachten en kijken samen met ons hoe autoriteit in een nieuwe vorm kan worden gegoten.

Alain Early zijn betoog gaat over een wereld waar despotisme en tirannie worden afgekeurd, waar het het essentieel is om de behoefte aan legitieme macht namens het collectief te begrijpen. Gezag is een sleutelelement in het handhaven van rechtvaardigheid, het garanderen van openbare veiligheid, het stimuleren van kwaliteitsonderwijs en het bevorderen van organisatorische prestaties.

Koen Marichal buigt zich over “sterk bestuur” Leiderschap associëren we gemakkelijk met machtsposities en strategie-uitvoering: het hiërarchische. En dat is belangrijk. Sterk bestuur dus. Zeker in tijden van onzekerheid. En tezelfdertijd is er die fragiliteit bij mensen en organisaties, gevoelens van ‘niet kunnen’, ‘niet volhouden’, ‘niet meer willen’. En dat vraagt dan zorg, aandacht, steun. Hoe gaat een en ander samen? En wat hebben leidinggevenden te doen? Waar gaat het naartoe met het technocratische in leiderschap, onder meer gepusht door artificiële intelligentie?

We gaan in interactie met de sprekers en zoeken samen naar antwoorden. Wees er zeker bij om je leiderschap sterker te maken én te houden in de toekomst.

 
Alain Eraly en Koen Marichal: twee verschillende percepties van autoriteit?
 

Sprekers

Koen Marichal is psycholoog en verbonden aan Antwerp Management School en gastdocent bij onder meer Tias, CNO en SIOO. Koen is co-auteur van onder andere “Naar gedeeld leiderschap” (2018), “Leading from the middle” en ‘Over Leiderschap. 19 inzichten’ (2022). Hij is oprichter van www.Casa19.org en wil daarmee iets te betekenen voor de vele leiders in alle soorten organisaties die open blijven staan voor wat er in de maatschappij gebeurt en een open, samen ontwikkelend idee over leiderschap hebben.

Speech in het Nederlands

Ontdek zijn boek:

Koen Marichal, Karen Wouters
Naar gedeeld leiderschap

 

Zilverruggen en fragiliteit: reflecties over leiderschap dat is en dat nodig is.

Leiderschap associëren we gemakkelijk met machtsposities en strategie-uitvoering: het hiërarchische. En dat is belangrijk. Sterk bestuur. Zeker in tijden van onzekerheid. En tezelfdertijd is er die fragiliteit bij mensen en organisaties, gevoelens van ‘niet kunnen’, ‘niet volhouden’, ‘niet meer willen’. En dat vraagt dan zorg, aandacht, steun. Hoe gaat een en ander samen? En wat hebben leidinggevenden te doen? Waar gaat het naartoe met het technocratische in leiderschap, onder meer gepusht door artificiële intelligentie?

Alain Eraly

Alain Eraly est un sociologue et un économiste belge, professeur ordinaire de l’Université libre de Bruxelles et membre titulaire de l’Académie royale des sciences, des lettres et des beaux-arts de Belgique.

Intervention en français`

Découvrez son livre:

Alain ERALY, Jean-Pierre LEBRUN
Réinventer l’autorité

 

Réinventer l' autorité

Non sans répugnance, nos sociétés finissent par admettre qu’elles ne peuvent se passer d’autorité.

Plus que jamais, elles réprouvent le despotisme et la tyrannie, l’expérience humiliante de la subordination personnelle, l’infinité des manières de glisser du pouvoir à l’abus de pouvoir. Mais elles n’en prennent pas moins conscience de la nécessité, dans toutes les sphères de l’existence, d’un pouvoir légitime au nom du collectif.

Nous comprenons que la justice suppose l’autorité du juge, la sécurité publique celle du policier, l’éducation celle des parents et des enseignants, la performance organisationnelle celle des managers.

Nous comprenons qu’il faut une autorité pour défendre l’intérêt général et veiller au respect des normes de la libre discussion : égal accès au débat, écoute mutuelle, respect des interlocuteurs, force du meilleur argument.

Le moindre responsable d’équipe en a fait l’expérience : assumer ses responsabilités, ce n’est pas seulement rappeler les finalités et les objectifs, c’est aussi opposer une résistance opiniâtre, souvent ingrate, à l’égoïsme, au laxisme, aux émotions négatives, aux intérêts personnels.

L’autorité est donc à réinventer. Mais sur quelles bases ? Et quelles conséquences concrètes pour le management ?

 

Programma

11u45: Welkom
12u-12u30: Koen Marichal Conferentie
12u30-13u00: Alain Eraly Conferentie
13h: Uitwisseling met de deelnemers
13h20: Lunch broodjes

Wanneer?

10 oktober 2023 van 12u tot 14u

Locatie en plattegrond

Amfitheater van Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.
Jubelpark, 1000 Brussel.

 

Inschrijvingen

De autoriteit opnieuw uitvinden